Adana Tabip Odası Başkanı ve Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, hastaların müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istediklerini belirterek eziyet niteliğindeki yönetmeliğin geri çekilmesi için beş gün daha iş bıraktıklarını söyledi.
Beş gün daha iş bırakma kararı alan Adana Sağlık Platformu bileşenleri Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu ve siyasi parti temsilcileri katılarak destek verdi.
HALKIN SAĞLIĞI KORUNMALI
Adana Tabip Odası Başkanı ve Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte sahada canla başla çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak yeniden Sağlık Müdürlüklerinin önündeyiz.
Üçüncü defa iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Duyuyorsunuz biliyoruz. Ancak anlamıyorsunuz, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Kasım ayında anlattık! Anlamadınız. Aralık ayında anlattık! Anlamadınız. Ocak ayı geldi. Biz bir kez daha anlatalım. Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta ; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?”
BİZLER ESNAF DEĞİL, HEKİMİZ!
Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir. Öncelikle ASM’leri ticarethane mantığından çıkarmalıdır. ASM’lerin giderleri Aile Hekimleri tarafından devletin verdiği cari giderden karşılanmaktadır. Aile sağlığı merkezlerine verilen cari gider içindeki elektrik su tıbbi malzeme asgari ücret giderleri enflasyon oranının kat ve kat üzerinde artarken cari gideri verilen memur enflasyonu kadar artış cari gideri birçok aile sağlığı merkezinde yapılan giderleri karşılayamaz hale getirmiştir. Birçok aile sağlığı merkezinde aile hekimleri cebinden para harcar duruma gelmiştir. Dolayısıyla aile sağlığı merkezinin finansmanı aile hekiminin üzerine yıkılmıştır. Bizler hekimiz, esnaf değiliz!”
ADANA SAĞLIK PLATFORMU
Adana Tabip Odası (ATO), Türk Tabipler Birliği (TTB), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe Ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genç Sağlık Sendikası (GENÇ SAĞLIK SEN), Genel Sağlık Ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (GENEL SAĞLIK İŞ), Hekim Birliği Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HEKİM BİRLİĞİ), Hekim Ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİM SEN), Hürriyet Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HÜRRİYET SAĞLIK SEN), Sağlık Çalışanları Hak Ve Mücadele Derneği (SA-HA-DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)