Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, kilogram maliyeti 11 lirayı aşan buğdayda taban alım fiyatının hala açıklanmamasına sert tepki gösterdi, en az 15 lira fiyat açıklanmasını istedi. Çiftçilerin dramına değinerek çözüm önerilerini paylaşan Barut, üretici desteklenirse tüketicilerin de rahat edeceğini vurguladı.
Türkiye'nin güney illerinde buğday hasadının şu anda tamamlandığını veya tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Ayhan Barut, "Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ya da AKP iktidarı henüz buğday taban fiyatını açıklamadı. Bu durum buğday üreticilerimizi sıkıntıya sokuyor. Üreticiler ne yapacağını bilmiyor. AKP iktidarı 2024 yılında 1 kilogram buğdayın fiyatını en az 15 lira olarak açıklamalıdır. Kilogramda en az 11 lira maliyeti olan buğdayın fiyatını bir an önce 15 lira olarak açıklayın. Aksi takdirde buğday üreticisi hızla tarımdan ve buğday ekiminden uzaklaşacaktır" dedi.
"ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN ÇIKIYOR"
AKP iktidara geldiğinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) göre 2 milyon 800 bin çiftçi bulunduğunu anımsatan Ayhan Barut, "Bugün 2 milyon 100 bine düşmüştür bu sayı. Yani 700 bin çiftçi tarımdan uzaklaşmıştır. Neden? Çünkü yanlış tarım politikaları sonucu çiftçi hızla tarımdan uzaklaşıyor. Aynı şekilde AKP iktidara geldiğinde çiftçilerin kamu kurumlarına, bankalara ve özel sektöre borcu 2.5 milyar liraydı. Bugün 750-800 milyar sınırına geldi" diye konuştu.
"İTHALATTA KORKUTUCU VERİLER ORTADA"
Borç batağına saplanan çiftçinin perişan edildiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Çiftçi artık borç batağına saplandı. Bugün üreten ürettiğinden kazanamaz durumda, tüketen de pahalı tüketir hale gelmiştir. İşte iktidarın ithalat sevdası nedeniyle hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur etmişlerdir. Tam 22 yıllık AKP iktidarı döneminde 85 milyon ton buğday ithal edildi, kendi üreticimize verilmesi gereken 25 milyar dolar para yabancı çiftçiye gitmiştir. Her yıl neredeyse 10 milyon ton buğday ithalatı yapar hale getirildi ülkemiz. Buradan AKP iktidarına sesleniyoruz. Üreticilerimizin binbir emekle ürettiği, ilaçtan tohuma, mazota, gübre ve elektriğe kadar her girdinin fahiş zamlandığı bu ortamda üreticinin sesi duyulsun. Geçen sene 8.25 lira buğday fiyatı artı 1 lira destek verilmişti. Bu şartlarda bu sene en az 15 lira fiyat açıklanmalıdır. Bir dokunup bin ah işittiğimiz çiftçiyi desteklerseniz, tüketiciyi de desteklemiş olursunuz."