Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Adana’yı özlenen eski günlerinin de ilerisine kavuşturacak projelerin onaylanmaya başladığını, bu vesile ile Adana’nın üzerindeki ölü toprağının kalkacağını söyledi.
Dünyada üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiğini, bu israf önlenirse tüm insanları doyurmanın mümkün olacağını ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında “İnsanlık israf ettiği su, gıda ve enerjiyle aslında kendi geleceğini yok etmektedir. Zaten artan nüfus ve gıda israfı, gelecek nesiller için büyük tehdit oluşturmaktadır. Gıda israfını önlemek, hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik için kritik öneme sahiptir. Herkesin bu konuda bilinçlenmesi, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli mali tasarruf sağlayacaktır. Tarım sektöründe ise israf edilen su kaynaklarının miktarıda oldukça çarpıcıdır. İsraf edilen gıdaların üretimi için kullanılan su miktarı yılda 250 kilometreküp suya eşdeğerdir. Tarımda kullanılan suyun yüzde 70’i verimsiz sulama yöntemleri nedeniyle boşa harcanmaktadır. Bu durumda hem ekonomik hem de çevresel olarak büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu konuda da hassas olunmalıdır” dedi.
BİLGİÇ, “ADANA YENİDEN ŞAHLANACAK”
Tarıma Dayalı İhtisas (Sera ve Su ürünleri) OSB ile Konteynır Limanın Çukurova’nın yeni yüzü olacağını belirten Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede “Adana, Çukurova ve bölge adına memnuniyet verici yatırımlar onaylanmaya başladı. Her zaman şikayet edilen ‘Adana’nın üzerinde ölü toprağı var’ sözü yavaş yavaş kalkıyor. Adana özlenen, arzulanan eski günlerine kavuşuyor. Adana Doğu Akdeniz Konteyner Limanına onay veren Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a, İlgili Bakanlarımıza, Valilerimize, Milletvekillerimize, Bürokratlarımıza ve emeği geçenlere ATB Meclisim adına teşekkür ediyorum. Türkiye’nin tüm limanlarının kurulu kapasitesi 12 milyon TEU iken neredeyse buna yakın bir kapasiteyi karşılayacak Adana Doğu Akdeniz Konteyner Limanı ile Adana stratejik bir öneme sahip olacağı gibi bölge ve Türkiye ekonomisi için de büyük bir katkı sağlayacaktır. ATB olarak Müteşebbis heyet içerisinde bizim de yer aldığımız ‘Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) OSB’mizinde 12 Ağustos itibariyle altyapı, yol, su, elektrik, kanalizasyon, arıtma vb. işler yaklaşık 665 milyon bedelle Tarım Orman Bakanlığında ihalesi yapılacak. Bu önemli projeler tamamlandığında Adana hem moral motivasyon, hemde ekonomik bakımdan kendine gelerek, yeniden şahlanacaktır.”
ADANA FİRMALARI GÖZ DOLDURUYOR
Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu (İSO 500) araştırmasında Adana'dan 11 firmanın yer aldığını hatırlatan Başkan Bilgiç, “İkinci 500’de de 19 firmamızla beraber 30 firmamız İSO 1000’de yer aldı. Yeni projeler yaşama geçtiğinde Adanalı firma sayısı çok daha fazla artacaktır. Borsa Yönetim Kurulu Üyemizin 2 firmasıyla ikinci 500’de yer aldı. Kendilerini ve gurur vesikamız olan tüm firmalarımızı kutluyoruz.”
ÜRETİCİ KAZANMALI
Ayçiçek hasadının bitmek üzere olduğunu, üreticilere bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını dileyen Başkan Bilgiç, “Aşırı sıcaklar ve mevsimsel değişikliklere rağmen üreticilerimizin emek ve alınterlerinin karşılığını almalarını diliyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi üretici kazanacak ki tarımda sürdürülebilirlik olsun. Mısır hasadı Temmuz ayı sonu itibariyle başladı. Mısır hasadı artarak devam ediyor. Fiyatlar bugün Adana Ticaret Borsamızda ortalama 7.800-8.000 bin Tl/Ton bandında işlem görüyor. Adana’daki tüm Lisanslı Depolar mısır almak için hazır durumda. Üreticiler panik yapmadan ürünlerini Lisanslı depolara koyarak Elektronik Ürün Senedi (ELÜS)’lerini oluştursunlar. Ondan sonra satmaları kendi menfaatlerine olur. Üreticilerimizin binbir emek ve zahmetle ürettikleri ürünlerinin karşılığını almalarından yanayız. Önümüzdeki günlerde erkenci narenciye hasadı başlayacak. 2023 yılında Adana’da 3 milyon tonun üzerinde narenciyemiz vardı. Bir kısmı dalda kaldı. Üreticilerimiz açısından iyi bir yıl yaşamadık. Bu yıl üretimde yaklaşık geçen yıla göre yüzde 35 düşük bir rekolte beklenti var. Fiyatların beklenen düzeyde oluşması, üretici için bu açığın kapanması temennisindeyiz. Biz ATB olarak hem narenciyeyi hem mısır’ı hem ayçiçeğini üreten, işleyerek yağını çıkaran, paketleyen, ihraç eden sanayicilerimize, bütün üyelerimize bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını diliyoruz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.