Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı’nın devam eden adli soruşturmalar üzerinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve yargı mensuplarına yönelik açıklamalarına sert tepki gösterdi.
Bakan Tunç, söz konusu ifadelerin tehdit içerdiğini ve hukuk devletine açık bir saldırı anlamı taşıdığını belirtti.
“Yargıya Yön Vermek Hiç Kimsenin Hakkı Değil”
Yargı mensuplarının hedef gösterilmesinin ve tehdit edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Tunç, “Bu pervasız ve sorumsuz açıklamalar, doğrudan hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını hedef almaktadır” ifadelerini kullandı.
Anayasayı Hatırlattı: “Yargı Sadece Hukuk ve Vicdanla Hareket Eder”
Anayasa’nın 138. maddesini hatırlatan Bakan Tunç, hâkim ve savcıların görevlerini hiçbir kişi ya da makamdan talimat almadan yerine getirdiğini, yalnızca hukuk ve vicdanla hareket ettiklerini belirtti. Hukuki süreçlerin işlemesi için gerekli tüm anayasal ve yasal mekanizmaların açık olduğunu da vurguladı.
“Yargılama Yeri Medya Değil, Mahkemedir”
Yargıya intikal etmiş konularda savunma hakkının esas olduğunu belirten Tunç, isnat edilen suçlara ilişkin açıklamaların yerinin medya değil, yargı makamları olduğunu söyledi. Soruşturma süreci devam ederken savcılığa yönelik tehdit ve hakaretlerin hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmadığını dile getirdi.
“Yargı Tehditlere Boyun Eğmez”
Bakan Tunç açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Unutulmamalıdır ki; hiç kimse hukukun dışına çıkarak tehdit ve dayatmayla bir yere varamaz. Türk yargısı görevini bağımsız ve tarafsız şekilde sürdürmektedir. Hâkim ve savcılarımız tehditlere boyun eğmeyecek; adaletin terazisi hiçbir baskıdan etkilenmeden, sadece hukukla işlemeye devam edecektir.”