18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü nedeniyle Adana'da anma programı düzenlendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Şehit Yunus Uğur Ortaokulunda gerçekleştirilen anma törenine Vali Elban’ın yanı sıra; il protokolü, şehit ve gazi yakınları ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitlerimizin ruhu için edilen duaların ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasıyla sürdü.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban; tarihimizin şanlı günlerinden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümünü ve şehitlerimizi anmak üzere bir araya geldiklerine ve bu zaferin bizim için neyi ifade ettiğine değinerek “Tarihimizde birçok şanlı zaferimiz var. Bu sebeple Çanakkale Zaferimizin ayırt edici yönüne değinmek istiyorum. Dünyada batılı devletler artık sömürecek bir yer kalmayınca birbirleriyle uğraşmaya ve birbirlerinin sömürgelerine göz dikmeye başlıyor. Bunun sonucu olarak da sıradan sebeple 1. Dünya Savaşı’nı başlıyor. Bu savaş başladığında maalesef bu savaşın en dehşetli cepheleri Osmanlı coğrafyasında gerçekleşiyor. Bizler o dönemde yedi düvele karşı tüm Osmanlı coğrafyasında büyük bir mücadeleye giriyoruz. Düşman güçleri Trablusgarp, Filistin, Yemen gibi cephelerde Osmanlı’nın, milletimizin bileğini bükemediklerini anlayınca en nihai darbeyi Çanakkale’de vurup, İstanbul’u işgal edip amaçlarına ulaşmak için yola çıkıyorlar. Ama bu savaş bize gösteriyor ki ekonomik ve teknolojik olarak üstün olmak tek başına yeterli değil. Bir savaşı kazanmanın diğer şartı da inanmış bir milletinizin ve askerinizin olmasıdır. Teknolojik, silah ve mühimmat ve sayısal bakımdan bizden çok daha üstün olan düşman kuvvetleri iman kuvveti olağanüstü yüksek ve vatanı için her türlü fedakarlıkta bulunmaya razı bir milletin karşısında Çanakkale’de diz çöküyor. Onun için de hem bugünlerde hem de tarihte gördüğümüz gibi inanmış bir milleti yıkmak çok zor. O dönemde gördüğümüz başka bir şey de daha önceden de yapılan vekalet savaşlarının Çanakkale Savaşı’nda zirveye ulaşmasıydı. Yani düşman kuvvetlerinin getirdiği askerlerin büyük bir kısmı kendi milletlerinden değildi. Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan gibi dünyanın birçok yerinden insanları getirip kendi askerleri gibi bizim askerlerimizle savaştırmaya başladılar. Nihayetinde silahlı mücadeleyi bir vatanın öz evlatları verebiliyor. Hele ki bu evlatlar Türk milletinin evladıysa dünyanın tüm milletlerini de toplasanız düşmanlar Çanakkale’de olduğu gibi her yerde dize gelmeye mahkumdur.”dedi.
Dünya savaşlarının sonunda savaşlarla ilgili en önemli konulardan birisinin de savaşın ahlakı ve kurallarıyla ilgili belli ilkelerin getirilmesi olduğuna değinen Vali Elban “Savaş demek her şeyin meşru olduğu bir mücadele türü demek değildir. Bugünlerde de gördüğümüz gibi sık sık BM anlaşmalarına, mutabakatlara atıfta bulunuluyor ancak bu millet, şanlı kurtuluş mücadelemizde hiçbir yazılı kurala uyma gereği duymadı. Asaleti ve inancı gereği Çanakkale’de sadece o asra değil bu asra ve gelecek tüm asırlara da örnek olacak insanlık örneğini sergilediler. Hepimiz orada meydana gelen ve büyük bir insanlık dersinin sergilendiği öykülerden haberdarız. Burada yaşanan hadiseler dünya tarihine örnek olacak niteliktedir. Çanakkale Savaşı’nın her açıdan milletimiz için ağır sonuçları olmuştur. 250 binin üzerinde şehidimizin olduğu bu cephe Kurtuluş Savaşı’na ilham oldu. O Çanakkale’dir ki bu milletin dayandığı ve teslim olmadığı son kale, birçok şehit verilmesine rağmen birçok kahramanı yetiştiren bir cephedir. Bu cephenin yetiştirdiği kahramanlardan birisi de Gazi Mustafa Kemal oldu. Oradan aldığı güç, moral, savaş tecrübesi ve kahramanlığıyla da milletimizin gönlünde taht kurarak kurtuluş mücadelesini başlattı. Bu mücadeleyi başlattığında da milletimiz sorgulamadan Gazi Mustafa Kemal’e güvendi. Bu mücadele söz konusu olduğunda Adana’mıza da değinmemiz gerekir. Çünkü bizim kentimiz de kurtuluş mücadelesinin sembol şehirlerinden biridir. Atatürk, dillere destan Adana Alayı’nı Trablusgarp, Çanakkale, Filistin’de görüyor ve buraya geldiğinde tüm halkın kurtuluş heyecanını görüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş mücadelesine olan inancı, morali, heyecanı ilk olarak burada görüyor.”dedi.
Konuşmasını başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Çanakkale’de en ön safta bulunan Adana Alayı’nda şehit olan ve o günden bugüne kadar birçok yerde bizim huzurumuz ve güvenliğimiz için şehadete erişen tüm şehitlerimizi, ebediyete irtikal eden gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anarak sürdüren Vali Elban, hayatta bulunan gazilerimize de sağlıklı ve mutlu bir ömür temennisiyle sonlandırdı.
Program, Vali Elban’ın konuşmasının ardından gerçekleştirilen sinevizyon gösterisiyle sürdü.