Adana'da İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinliği gerçekleştirildi

Adana'da İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinliği  gerçekleştirildi

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlik Adana Valisi Süleyman Elban'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Vali Elban’ın yanı sıra Adana Milletvekilleri Tamer Dağlı, Abdullah Doğru, Ahmet Zenbilci, Ayhan Barut, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Vali Yardımcısı Muzaffer Şahiner, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz ile kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı etkinlik, Şehit Yunus Uğur Ortaokulu Konferans Salonunda düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Tarih Öğretmeni Çetin Öztürk’ün günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun’un gerçekleştirdiği konuşmayla sürdü.

Etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünü kutlamaktan onur duyduğunu belirten Vali Elban; İstiklal Marşı’nın yazıldığı günlerden önceki 10 yıllık süreçte Osmanlı’nın hakim olduğu coğrafyanın hemen hemen her bölümünde çok çetin ve büyük savaşlar verildiğini,  bu savaşların sonunda vatan coğrafyası olarak elimizde sadece Anadolu coğrafyasının kaldığını belirterek “Düşman kuvvetleri, Anadolu coğrafyasını da bizlere çok görüp bu coğrafyadan da bizi söküp atmak, milletimizi yok etmek için son bir hamle olarak da Anadolu’yu değişik yerlerden kuşatmaya başladı ve Anadolu’muz süratli bir şekilde düşman işgaline uğradı.” dedi.

“HERKESİN VATAN SAVUNMASINDA İSTİKLALİMİZ, İSTİKBALİMİZ, VATANIMIZ VE KUTSAL DEĞERLERİMİZ İÇİN BİR ARAYA GELMESİ GEREKİYORDU.”

Sözlerini “Artık ya var olacaktık ya da yok olacaktık. Bu varlık ve yokluk mücadelesiyle büyük Anadolu direnişi daha sonra adlandırıldığı üzere Kurtuluş Mücadelesine her cephede başladık. Bu mücadele devam ederken hem içerideki ayaklanmalar hem de düşmanla mücadele devam ederken herkesin vatan savunmasında istiklalimiz, istikbalimiz, vatanımız ve kutsal değerlerimiz için bir araya gelmesi, birlik olması gerekiyordu. Bunun için de tıpkı Mehmet Akif Ersoy gibi birçok vatan ve millet aşığı insanımız önce Birinci Dünya Savaşı döneminde o zamanki topraklarımızın her köşesine dağılarak yürütülen mücadelenin de desteklenmesi konusunda onlarla kendi bildikleri usullerle mücadele etmişlerdir.” ifadeleriyle sürdüren Vali Elban, birçok vatanseverin ülkenin her yerinde bu mücadeleyi sürdürdüğünü ve nihayet Kurtuluş Savaşı mücadelesi başladığında da yine bu vatanperver insanların; vaazlar vererek, mitingler yaparak, toplantılar yaparak, Kuvayi Milliye kuvvetlerine yardım ederek veya cephane taşıyarak herkesin kendi yöntemiyle vatan için çalıştığını belirtti.

‘ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN.’

Akif’in hemen hemen her cephede ve her bölgede bulunmuş kahraman bir insan olduğunu, yüreğindeki hissiyatı güçlü edebi dili eşliğinde yaptığı konuşmalarla ve vaazlarla tüm Anadolu insanını bir ve beraber yapmak için çaba gösterdiğini kaydeden Vali Elban “O dönemde Milli Mücadele’yi Ankara’da yürüten Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, insanların da artık ortak bir marş, bir şiir etrafında birleşmeleri gerektiğini düşündü. Bu amaçla birçok yarışma düzenlendi; ancak yürütülen bu kahramanlık mücadelesini tam anlamıyla yansıtacak bir şiir tespit edilemedi. Kıymetli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a yarışmaya katılması için davet gönderildiğinde  kendisi bu davete icabet etmiş ve her dizesi yüreğimizi titreten “İstiklal Marşı”mızı kaleme almıştır. 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde defalarca okunan ve ayakta alkışlanan marşımız büyük bir heyecanla kabul edilmiştir.”dedi. Bu şiirin iliklerine kadar Adana’da, Sakarya’da, İnönü’de, Antep’te, Kars’ta verilen mücadeleleri yansıttığı gibi Çanakkale’yi, Trablusgarp’ı, Yemen’i, Gazze’yi, Kut’ül Amare’yi ve Sarıkamış’ı da yansıtan bir şiir olduğunu ifade eden Vali Elban Akif’in, şiirini bu duyguların hepsiyle yoğurduğunu belirtip bugün de şartlarımızın kolay olmadığını, aynı sıkıntılarla aynı saldırılarla hep karşı karşıya olduğumuzu kaydederek “Akif’in de deyimiyle; Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” dedi.

İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. yıl dönümü vesilesiyle 2021 yılının Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” ilan edildiğini, etkinliklerin yıl boyunca devam edeceğini belirten Vali Elban, konuşmasını “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülkenin bize yurt yapılması için canını seve seve feda etmiş tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gururla söylediğimiz İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.” sözleriyle sonlandırdı.

Program, İstiklal Marşı’nı en güzel okuyan ilkokul öğrencilerine ödüllerinin Vali Elban tarafından verilmesi ve “On Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklal” adlı oratoryonun sahnelenmesiyle sürdü.

 

 

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.

DİĞER HABERLER