İklim Kanunu Teklifi Hakkında İddialara Resmi Yalanlama

İklim Kanunu Teklifi Hakkında İddialara Resmi Yalanlama

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda geçtiğimiz hafta görüşülmeye başlanan ve ilk dört maddesi kabul edilen İklim Kanunu Teklifi ile ilgili kamuoyunda ortaya atılan bazı iddialar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı.

Bazı mecralarda yer alan, "Karbon ayak iziyle insanların özgürlüklerinin kısıtlanacağı", "Emisyon Ticaret Sistemi vatandaşın cebinden çıkacak", "Tarım ve hayvancılık yasaklanacak", "Paris Anlaşması ile tarım alanlarına el konulacak" gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Bireysel Haklara Müdahale Söz Konusu Değil

Kanun teklifinde bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanmasına yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığının altı çizildi. Karbon ayak izine ilişkin düzenlemelerin yalnızca üretim yapan organizasyonları kapsadığı, bireylerin mülkiyet ya da seyahat gibi anayasal haklarıyla ilgisinin bulunmadığı açıklandı.

Karbon Vergisi Yok, Emisyon Ticaret Sistemi Sadece Sanayiye Yönelik

Emisyon Ticaret Sistemi’nin yalnızca enerji yoğun üretim tesisleri için geçerli olacağı ve bireyleri kapsamadığı belirtildi. Ayrıca kanun teklifinde karbon vergisiyle ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı ifade edilerek, vatandaşlara doğrudan maddi yük getirecek bir uygulamanın söz konusu olmadığı vurgulandı.

Tarım ve Hayvancılığa Yönelik Yasaklar İddiası Asılsız

"Tarım yasaklanacak", "meyve ağaçlarına el konulacak", "hayvancılık yasaklanacak" gibi söylemlerin de gerçek dışı olduğu belirtildi. Kanun teklifinin aksine; afet ve kuraklık risklerine karşı tarım, hayvancılık ve doğal kaynakların korunmasını, su ve gıda arz güvenliğinin sağlanmasını amaçladığı vurgulandı.

Paris Anlaşması İddiaları Gerçek Dışı

Paris Anlaşması’nın Türkiye tarafından 2021 yılında iç hukuka aktarıldığı hatırlatılarak, bugüne kadar vatandaşların mülkiyet haklarını sınırlayan herhangi bir uygulamanın hayata geçirilmediği belirtildi. Paris Anlaşması’nın Türkiye’nin kalkınma hedefleri ve özel koşulları dikkate alınarak imzalandığı da ifade edildi.

Resmî Açıklama: Dezenformasyona İtibar Etmeyin

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kamuoyunun yalnızca resmî kaynaklardan yapılan açıklamaları dikkate almasını, sosyal medyada dolaşıma giren asılsız iddialara itibar edilmemesini istedi.


İLETİŞİM BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda geçtiğimiz hafta ele alınan ve 20 maddeden ilk dördü kabul edilen İklim Kanun teklifi ile ilgili çeşitli iddiaların ortaya atıldığı tespit edilmiştir.


Bahse konu kanun teklifi ile ilgili;


⁠"Karbon ayak iziyle insanların özgürlüklerinin kısıtlanacağı" yönündeki iddialar doğru değildir.


Karbon ayak izi ile insanların özgürlüklerinin kısıtlanması söz konusu değildir. Karbon ayak izinin azaltılması sadece üretim yapan organizasyonlar için öngörülmüştür. Bireylerle, mülkiyet, seyahat gibi anayasal haklarıyla en ufak bir ilgisi bulunmamaktadır.


"Emisyon Ticaret Sistemi adı altında Karbon Vergisi vatandaşın cebinden çıkacak" iddiası doğru değildir.


Kanunda karbon vergisine yönelik hiçbir hüküm bulunmamaktadır. Karbon vergisi uygulaması söz konusu değildir. Kanunda Emisyon Ticaret Sistemi uygulaması kapsamı sadece enerji yoğun üretim tesisleridir. Bireylerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.


⁠⁠"Tarım yasaklanacak, istenilen ürün ekilemeyecek, meyve ağaçlarına el konulacak, hayvancılık yasaklanacak, yapay et yedirilecek, hayvan otlatmak yasaklanacak" şeklindeki iddialar doğru değildir.


Kanun metninde, iddia edildiği gibi veya bu anlama gelebilecek herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Kanun, iddiaların aksine afet ve kuraklık risklerine karşı; ülkemiz topraklarını, tarımını, hayvancılığını ve doğal kaynaklarını korumayı, su ve gıda arz güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır.


"Paris Anlaşmasında küresel güçler tarım alanlarınıza el koyacak, toprağınız elinizden alınacak, istediğiniz ürünü ekemeyecekseniz ekseniz de ürünler sizin olmayacak." gibi iddialar da doğru değildir.


Paris Anlaşması 2021 yılında TBMM’de uygun bulma kanunu ile iç hukukumuza aktarılmıştır. Hatta Ülkemiz Paris Anlaşmasını kendi özel koşullarını ve kalkınma hedeflerini önceleyerek ve dikkate alarak imzalamıştır. Paris Anlaşması 2021 yılından beri Kanun hükmünde bir düzenlemedir. 2021 yılından bugüne kadar kısıtlayıcı herhangi bir uygulama olmamıştır, olmayacaktır.


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı


Dezenformasyonla Mücadele Merkezi


 

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.

DİĞER HABERLER