Adalet Bakanı Akın Gürlek, Küresel Sumud Filosu aktivistlerine uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada önemli bir gelişmeyi açıkladı. Gürlek, aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bulunduğu 35 sanık hakkında kovuşturmanın sürdüğünü belirterek, Netanyahu ve Afek Moskovitch hakkında verilen yakalama emirleri doğrultusunda kırmızı bülten sürecinin başlatıldığını duyurdu.
Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu aktivistlerine uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırı, Türkiye’de yürütülen yargı sürecinde yeni bir aşamaya taşındı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2026/108 Esas sayılı dosyasında aralarında Binyamin Netanyahu ve Afek Moskovitch’in de bulunduğu 35 sanık hakkında kovuşturmanın devam ettiğini açıkladı.
Gürlek’in verdiği bilgiye göre, Binyamin Netanyahu ve Afek Moskovitch hakkında “Soykırım” suçundan 14 Temmuz 2026 tarihinde yakalama emri çıkarıldı.
Bu yakalama emirlerinin ardından Adalet Bakanlığı tarafından iki sanığın uluslararası düzeyde aranması amacıyla kırmızı bülten yayımlanması İçişleri Bakanlığı’ndan talep edildi. Hazırlanan ilgili evrak ise Dışişleri Bakanlığı’na iletildi.
8 ayrı suçtan yargılanıyorlar
Adalet Bakanı Gürlek, Netanyahu ve Moskovitch hakkında yürütülen yargılamanın kapsamına da dikkat çekti.
İki sanık; Gazze’ye insani yardım götüren sivillere uluslararası sularda silahlı müdahalede bulunulması ve aktivistlerin alıkonulmasına ilişkin eylemler kapsamında;
“İnsanlığa Karşı Suç”, “Soykırım”, “Nitelikli Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma”, “Kasten Yaralama”, “Eziyet”, “Mala Zarar Verme”, “Nitelikli Yağma” ve “Ulaşım Araçlarının Kaçırılması”
suçlarından yargılanıyor.
Gürlek, açıklamasında Türkiye’nin bu konudaki tutumunun yalnızca ulusal hukukla sınırlı olmadığını da vurguladı.
“Gazze’de soykırım politikası yürüten Netanyahu yönetiminin dokunulmaz ve hesap sorulamaz olduğu yönündeki anlayışı hiçbir suretle kabul etmiyoruz” diyen Gürlek, Türkiye’nin yargı sürecini kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.
“Cezasızlık zırhına müsaade etmeyeceğiz”
Adalet Bakanı Gürlek’in açıklamasındaki en dikkat çekici mesajlardan biri de Gazze’de yaşananlara ilişkin sorumluların hesap vermesi konusundaki kararlılık oldu.
Gürlek, “Gazze’de işlenen suçların üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasızlık zırhıyla korunmasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ulusal ve uluslararası hukukun sağladığı bütün imkânları kullanacağını belirten Gürlek, “Ulusal ve uluslararası hukukun bütün imkânlarını kararlılıkla kullanacağız” dedi.
Gürlek açıklamasının sonunda ise Türkiye’nin Filistin meselesindeki siyasi tutumunu da yineledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Filistin halkının, mazlumların ve insanlık vicdanının yanında durmaya devam edeceklerini belirten Gürlek, “İnsanlığa karşı suç işleyenlerin hukuk önünde hesap vermesi için gereken bütün adımları kararlılıkla atacağız” mesajını verdi.
Böylece Küresel Sumud Filosu’na yönelik saldırıyla ilgili Türkiye’de yürütülen yargı sürecinde, Netanyahu ve Moskovitch hakkında verilen yakalama emirlerinin ardından uluslararası arama ve kırmızı bülten sürecinin de gündeme geldiği yeni bir aşamaya geçilmiş oldu.