‘Covıd-19 Meslek Hastalığı Yasası’ istediklerini dile getiren Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Pandemiden dolayı 19 aydır ölüyoruz, 19 aydır hastalanıyoruz, 19 aydır gün be gün tükeniyoruz” dedi.
Seyhan Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası Yöneticileri ile hekim ve sağlık çalışanları ‘Covıd-19 Meslek Hastalığı Yasası’ istediklerini belirten basın açıklaması yaptı.
PANDEMİDE EN FAZLA ÖLEN MESLEK MENSUBUYUZ
Pandeminin 19. ayını geride bıraktıklarını, salgının tüm yükünü sırtlanan sağlık çalışanlarının görülmeyen değerini görünür kılmak için bir arada olduklarını ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı açıklamada “19 aydır ölüyoruz, 19 aydır hastalanıyoruz, 19 aydır gün be gün tükeniyoruz. Bu kötü ve riskli ortamlarda çalışırken izin, istifa, emeklilik ve rapor haklarımız hukuksuzca engellendi. Sonra birer birer hastalanmaya, arkadaşlarımızı kaybetmeye başladık. Bizler mesleğimizden dolayı ölürken, ekranlarda ''Hekim ve sağlık çalışanlarının Kovid-19 virüsünü hastaneden aldığını nerden biliyoruz, evde hastalananlar var'' sözleri yöneticilerin ağzından döküldü. İyi de biz zaten evde kalamıyorduk ki! İzin alamıyor, istifa edemiyorduk. Bu hastalığı nereden kapmış olabiliriz? diye biz soruyoruz?. Bugüne kadar 485 sağlık çalışanını kaybettik. Pandemide en fazla ölen meslek mensubuyuz. Tüm meslek gruplarına göre kat be kat hastalandık ve öldük. Pandemide öldüğümüzü ispat için meslektaşlarımızdan başvuru şartı ve illiyet bağı istendi. Yani bizlere pandemide “hekimlik yaptığınız için riskli olduğunuzu, hekimlik yaptığınız için hastalandığınızı, mesleğinizden kaynaklı öldüğünüzü” kanıtlayın dendi??”
GENÇ HEKİMLER İNSANCA YAŞAMAK İÇİN GÖÇ EDİYOR
Uzm. Dr. Menteş, “Bugün soruyorlar hekimler neden istifa ediyor, neden emekli olmak istiyorlar, neden göç ediyorlar diye. Özellikle genç hekimler başta olmak üzere hekimler bu ülkede artık mesleklerini insanca icra edemedikleri ve insanca yaşayacakları ücret alamadıkları için göç ediyorlar.Hekimler ölürken dahi mesleki onurları verilmediği için istifa ediyor. Hekimler birçok ülkede COVID-19 meslek hastalığı sayılırken bizim ülkemizde hala daha yasal düzenlemesi yapılmadığı için göç ediyor. Kısacası emeğimiz görmezden gelindiği için hekimler bu topraklarda hekimlik yapmak istemiyoruz diyorlar. Genç Hekimler bu ülkede hem ekonomik hem de özlük haklarını alamayacağını düşündükleri için göç ediyorlar.
Bu gidişata dur demek için haklarımızı bir an önce istiyoruz. Hekim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında emekliliğe de yansıyacak iyileştirme istiyoruz. COVID-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını istiyoruz. Hekimlere 7200 ek gösterge istiyoruz. Göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Her hafta bir talebimizi yükselttiğimiz bu süreçte isteklerimiz yerine getirilene kadar eylemliliklerimiz devam edecektir. Haftaya yine aynı gün ve saatte bu kez Adana Şehir Hastanesinde olacağız. 23 Kasım’da İstanbul’dan başlatacağımız BEYAZ YÜRÜYÜŞ’ün ardından 27 Kasım günü Ankara’da ülkenin dört bir yanından gelen hekimler ile buluşacağız.”