Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aziz İhsan Aktaş davasında aldığı hapis cezasının ardından yaptığı açıklamada, hakkındaki suçlamaları reddederek kararın çelişkili beyanlar ve varsayımlar üzerine kurulduğunu savundu. Karalar, kararın henüz kesinleşmediğini belirterek istinaf ve Yargıtay süreçlerine işaret etti.
Aziz İhsan Aktaş davasında hapis cezasına çarptırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kararın ardından kamuoyuna açıklama yaptı.
Karalar, bugüne kadar süreci deliller üzerinden anlatmaya ve hukuka güvenmeye çalıştıklarını belirterek, verilen kararın hukuki ve vicdani açıdan ciddi soru işaretleri taşıdığını ifade etti.
Hakkındaki iddialarla ilgili Aziz İhsan Aktaş’ın herhangi bir beyanının bulunmadığını belirten Karalar, dosyada adı geçen Baki Nugay’ın ise cezaevine girdikten yaklaşık 6 ay sonra, Aktaş’ın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak serbest kaldığını görmesinin ardından kendisinin de serbest kalabilmek amacıyla 10 yıl öncesine ilişkin suçlamada bulunduğunu öne sürdü.
Karalar, Nugay’ın dosyada birbiriyle çelişen ifadelerinin bulunduğunu savundu. Nugay’ın ilk iddiasının, “Alacaklarımı alamıyordum, bu nedenle para vermeye zorlandım” şeklinde olduğunu aktaran Karalar, resmi belgelerin ise söz konusu dönemde ödemelerin düzenli ve eksiksiz yapıldığını ortaya koyduğunu belirtti.
Bu durumun iddianamede de görüldüğünü ifade eden Karalar, kişinin alacaklarını düzenli aldığı gerekçesiyle para verdiğine ilişkin beyanlarının kabul görmediğini kaydetti.
Karalar’a göre daha sonra aynı olayla ilgili farklı bir değerlendirmeye gidildi ve Nugay’ın “ihale almak ve almaya devam etmek amacıyla” para vermiş olabileceği ileri sürüldü. Karalar, ancak dosyada böyle bir ihale ilişkisinin bulunmadığını savundu.
Karalar açıklamasında, kararın dayanağına ilişkin itirazını şu sözlerle dile getirdi:
“Alacaklarını düzenli olarak aldığı resmi belgelerle sabit olan, ilk iddiasının maddi temeli dosya kapsamındaki belgelerle ortadan kaldırılan bir kimsenin, kendi içerisinde çelişen beyanları esas alınarak; dosyada mevcut olmayan bir ihale ilişkisi üzerinden, kendisince dahi isnat edilmeyen bir fiilin varlığı varsayılarak mahkumiyet kararı verilmiştir.”
“Karar henüz kesin değil”
Karalar, yargı sürecinin henüz tamamlanmadığına da dikkat çekti. Önce istinaf, ardından Yargıtay aşamalarının bulunduğunu belirten Karalar, karar kesinleşene kadar hukuki mücadelenin devam edeceğini söyledi.
“Er ya da geç adalete kavuşacağımıza hâlâ inanmak istiyorum” diyen Karalar, kararın ardından kendisine destek mesajı gönderenlere de teşekkür etti.