Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları iş birliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde 23’üncü kez açılışını yaptı.
Festivalin açılış töreni, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’un katılımlarıyla gerçekleşti. Festival’in açılış gösterisi ise dünya çapında 400’e yakın sahne alan İspanya’dan Orthemis Orkestrası’nın sürprizlerle dolu klasik müzik performansı ile gerçekleşti.
Adana Valisi Dr. Süleyman Elban açılış kapsamında yaptığı konuşmada; “Adana artık bugün de başladığımız 23. Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde olduğu gibi festivaller şehri olarak Türkiye’de bilinen bir şehir. Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’de Adana’mızın en başarılı, en prestijli festivallerinden biri. Bu yıl Festival, gerçek mekanları olan tiyatro salonlarında birbirinden değerli sanatçılarımız ve tiyatro oyunlarımız başta Adanalı hemşehrilerimiz olmak üzere Adana’daki tüm tiyatro severlerle buluşacak. Tabii bu işin yıllardan beri sürdürülmesi, bu noktalara getirilmesi, bu kadar güzel organizasyonların yapılması; arkasında büyük emekler olduğunu gösterir.” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, programda gerçekleştirdiği konuşmada Adana Tiyatro Festivali’nin sadece Türkiye’nin değil dünyanın en uzun soluklu festivallerinden biri olduğunu kaydederek “23 yıldır yerli ve yabancı tiyatro gruplarını Adana’da Adanalı ve Türkiye’nin diğer illerinden gelen sanatseverlerle buluşturan festivalimiz Adana’mız için çok önemli bir etkinlik haline geldi. Artık boyutu, ünü uluslararası alana da ulaştı. Neredeyse bir ay boyunca hatta bu sene bir ayı da geçecek süre boyunca Adana’da tiyatroyla dolu günler yaşayacağız. Sanatın, birleştirici ve iyileştirici gücüne inanarak festivalin hepimize iyi gelmesini diliyorum.” dedi.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Vakfı olarak sanatı herkes için erişilebilir kılmak, daha fazla insanı sanatla buluşturmak üzere hareket ediyoruz. Desteklediğimiz tüm sanat dalları bizim için önemli. Ancak kültür sanat faaliyetlerimiz arasında, amcam Sakıp Sabancı’nın başlattığı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin yeri ise bizim için bambaşka. Uluslararası boyutu ve önemli oyunlara ev sahipliği yapması nedeniyle yıllardır Adana’nın tiyatro ile anılmasına katkı sağlayan festival; ülkemizin kültür-sanat alanındaki önemli sembollerinden biri haline geldi. Sadece Adana halkının değil ülkenin dört bir yanından sanatseverlerin buluşma noktası bu yıl da bir ay boyunca Adana olacak.” şeklinde konuştu.
Konuşmasına devam eden Güler Sabancı “Adanalıların sanat sevgisi, tiyatro sevgisi sayesinde bugüne geldik. Hayatı sevmek, sanatı sevmektir. Adanalılar hayatı seviyor, hayata kıymet veriyor. Dolayısıyla sizler sahip çıktığınız ve bizlerin de gücü yettiği sürece bu festivali devam ettirmek boynumuzun borcu. Rahmetli Sakıp Sabancı bu festivali çok önemserdi ve festivalin uluslararası olmasını çok isterdi; gelseler ve Adana’yı görseler, daha çok sevseler, tanısalar derdi. Farklılıkları sevmek farklı kültürleri tanımak toleransı artırır. Tiyatro da insanlık için bu anlamda yeri doldurulamaz, kıymetli bir sanat dalıdır. Sakıp Bey’in bir vasiyeti vardı; Dünya Tiyatrolar Günü’nde bir kıymetli sanatçının Yaşam Boyu Başarı Ödülü alması vasiyetini koymuş. Bugün de yine bir kıymetli tiyatrocu burada bu ödülü alacak. Tüm sanatçıların ve tiyatrocuların bu özel günü kutlu olsun ve sahne hiç kapanmasın.” açıklamalarında bulundu.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, “Festivalimiz Devlet Tiyatroları ve Bakanlığımız için çok değerli bir festival. Yaklaşık 22 yıldır bu festivali başarıyla sürdürüyoruz bu sene de 23’üncüsünü gerçekleştireceğiz. Uzun soluklu bir festival; bu festivalinin daha da güzelleşmesi, büyümesi, yaygınlaşması için şehrin bu festivale sahip çıkması son derece önemli. Bunu Adana’mızda görmek bizi gururlandırıyor. Rahmetli Hacı Sabancı’nın desteğinin ardından, afiş ve dergi basımı ile başlayan iş birliğimiz uluslararası bir festivale dönüştü. Güler Sabancı her zaman bizimle yol arkadaşlığı yaptı, bugün o bayrağı kendisi taşıyor. Biz bu festivalin her daim dünya çapında bir festival olması için çaba sarf ediyoruz. Festivalimiz hem sanatçıları besliyor hem ülkeler arasında bir barış köprüsü oluyor. Artık festivale talepler konusunda yetişemiyoruz. Bu çok değerli festival için yıllardır bize destek olan tüm Kültür Bakanlarımıza, Genel Müdürlerimize, Sabancı Ailesine ve çalışanlarına, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğümüze, Belediye Başkanlarımıza, Valilerimize içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu festivale sahip çıktığı için Adana halkına da çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Zihni Göktay’a takdim edildi
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi duayen sanatçı Zihni Göktay oldu. Göktay, ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı.
Sabancı Vakfı’na teşekkür eden Zihni Göktay, “Bu anlamlı günde bu anlamlı ödülü bana layık gören herkese çok teşekkür ediyorum. İnsana insanı insanca anlatan tiyatroya 57 küsur senedir hizmet vermekten onur duyuyorum. Adana seyircisine bayılırım. Festivaller şehrine ve Adanalılara her festival yakışıyor Sakıp Sabancı’nın vasiyetinden sonra ödülün bana verilmesi çok mutluluk verici. Nice festivallerde buluşmak üzere.” dedi.
Festival 23’üncü yılına özel dopdolu program
Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, bu yıl yurt dışından 3, Türkiye’den ise 19 tiyatronun katılımı ile toplam 22 farklı oyuna ev sahipliği yapacak.
Festival sahnesi İspanya’dan Orthemis Orkestrası’nın yanı sıra Sri Lanka’dan “Aşk ve Karantina” ve Gürcistan’dan “Oyun Sonu” oyunlarını ağırlayacak.
Festivalde ayrıca Diyarbakır Devlet Tiyatrosu “Kürk Mantolu Madonna”, Kuzgun Yapım “Duruşma”, Kocaeli Şehir Tiyatroları “Vişne Bahçesi”, Uygur Sanat Tiyatrosu “Unutmak”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Seneye Bugün”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Gökkuşağının Sonu”, Tiyatro Sanat Değirmeni “İyi Kötü Çirkin”, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları “V. Frank”, Proje No2 “Acı Kaybımız, Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu “Misafir”, Tiyatro Yanetki “10 Saniye”, Zorlu PSM Prodüksiyon “Kum Zambakları, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu “Timsah Ateşi”, Tiyatroadam “Büyük İskender’in Atı”, İzmir Devlet Tiyatrosu “Karıncalar – Bir Savaş Vardı” adlı oyunları ile Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.
Sabancı Oda Tiyatrosu’nda ise Bu Yapım “Uyandığımda Sesim Yoktu”, Agora Tiyatrosu “İdam Mahkumu”, Perde Sanat Tiyatrosu “Thom Pain – Hiçbir Şey” ve Kadro Pa “Macbeth Mutfakta” oyunları sahne alacak.