Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, İklim değişiklikleri nedeniyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığına dikkat çekerek; kavurucu sıcaklardan korunmak için günlük su tüketiminin 2,5-3 litre düzeyinde tutulması gerektiğini, birçok kişinin ortak kullanım alanı olan havuzlarda hijyenin sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.
Aşırıcı sıcakların ormanlara, tarlalara ekili ürünlere ciddi zarar verdiği gibi insan sağlığınıda olumsuz etkilediğini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, YK adına yaptığı yazılı açıklamada ciddi uyarılarda bulunarak tedbirli olunmasını istedi.
VÜCUDUN KAYBETTİĞİ SU, YERİNE KONMALIDIR
Sıcak havalarda herkesin risk altında olduğunu ifade eden Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları, bebekler, çocuklar, hamileler, engelli bireyler ve açık havada çalışanlar sıcak havadan daha fazla ve hızlı etkilenen kesimlerdir. Ayrıca aşırı sıcaklar; sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilir. Coğrafi konumu nedeniyle aşırı sıcaklar açısından riskli olan ülkemizde halkımızın bu duruma hazırlıklı olması ve toplumsal önlemlerin alınması çok önemlidir. Sıcak havalardan korunmak için; günlük su tüketimi 2,5-3 litre düzeyinde tutulmalı, alkol ve kafeinli içecek tüketimi sınırlandırılmalı, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı, vücut mümkün olduğunca serin tutulmalı, günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkılmamalı, kapalı alanlar günün en serin saatlerinde havalandırılmalı, pamuklu gibi serin tutan hafif giysiler tercih edilmeli, iklimlendirme sistemleri talimatlarına uygun şekilde kullanılmalıdır."
HAVUZ KEYFİNİZ KAÇMASIN!
Bakterilerin sıcakları sevdiğini, deniz ve havuz sezonunun açılmasıyla serinlemek isteyen vatandaşları bir çok hastalıklarında beklediğini belirten Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Çünkü havuzlar çok sayıda kişinin aynı anda kullandığı yerler olması sebebiyle birçok hastalığı da taşıyabilmektedir. Bu anlamda havuzlarda hijyen çok önemlidir. Yeterince temiz olmayan havuz-deniz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar; mide bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu, kulak, sinüs, göz, cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, tifo, hepatit, ishal, sarılık hastalığıdır. Kirli sular bu enfeksiyona sebep olabilir. Enfeksiyonlar içinde de en çok rahatsızlık verenlerde kulak mantarlarıdır. Temizliğinden kuşku duyulan sularda kulak tıkacı kullanılmalı ve derin dalışlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Havuzlar düzenli olarak temizlenmeli, içine klor gibi anti bakteriyel maddelerin katılması bunun devamlılığının olması ve bakteriyel durumunun sürekli kontrol edilmelidir.” Diye konuşan Başkan Uzm. Dr. Polatöz, özellikle kanallarda boğulmaların sık yaşandığına dikkat çekerek, yöneticileri bu konuda tedbir almaya davet etti.